2011. április 18., hétfő

Photo Friday: Lines


























Photo Friday eheti pályázatára küldöm a fenti képet, alant pedig a recept, hátha van, aki nem ismeri.

Florentin-szelet

Hozzávalók tésztaalaphoz:
25 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
18 dkb margarin (vagy vaj)
9 dkg porcukor (lehet kristálycukorral helyettesíteni, de porcukorral finomabb)
1 csomag vaníliáscukor
1 tojás

Hozzávalók tetejéhez (gyümölcsmassza)
10 dkg kandírozott gyümölcs apróra vágva (bármelyik jó, de érdemes kicsit szinesíteni. A képen cseresznyés és citrushéjas massza van)
1 dl tejszín
5 dkg méz
5 dkg vaj
15 dkg porcukor
15 dkg szeletelt mandula

Elkészítés: A tészta hozzávalóít alaposan összegyúrjuk. Könnyedebb lesz a tészta, ha a lisztet leszitáljuk. Készregyúrás után letakarva hűtőbe tesszük egy órára. (ha nincs idő, elmaradhat, de ha van idő, érdemes)
Egy óra múlva a tésztát kinyújtjuk és egy nagyobb tepsibe tesszük. Tipp a nyújtáshoz: tegyük a tésztát sütőpapírra (amin sütni fogjuk), és egy másik sütőpapírt tegyünk a tészta tetejére, így nyújtsuk ki, így nem ragad se a munkalapra, se a sodrófára. A sütőpapírral könnyebb a sütőbe tenni.

A tetejéra a masszát a következőképpen készítjük: a mézet, tejszínt, cukorot, vajat alaposan kikeverjük, felfőzzük (nem kell túl sokáig, csak hogy szépe, egyenletes, meleg massza legyen), majd beletesszük a gyümölcsöt és a mandulát, elkeverjük. Tipp: érdemes lemérni a lábost, majd abba tenni a mézet, így elkerülhető a veszteség.
Amikor a massza kész, rákenjük a tésztára, kb 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük (15-20 perc kb, de nem mértem. Akkor jó, amikor a tetejének már szép arany színe van, de figyelni kell, hogy ne égjen le az alja)
Hagyjuk kihűlni, majd felvágjuk 2 X 4 cm-es csíkokra (vagy ahogy esik), és mindkét végét csokimasszába mártjuk (étcsokitortabevonóval érdemes) majd rácsra tesszük egy napra, hogy szépre dermedjen. A rács alá tegyünk sütőpapírt, hogy a lecsöpögő csokit meg tudjuk menteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése